Het cordon sanitaire en de strijd tegen extreem rechts
14-12-2023 in Brussel
Organisatie: Louis-Paul Boonkring Brussel
Uiteraard is er de voorbije jaren heel veel veranderd en is het cordon zoals dat indertijd kon gebruikt worden om de media geen of weinig aandacht te laten besteden aan de theorieën van extreem rechts, voorbijgestreefd; het Belang heeft de media al lang niet meer op deze wijze nodig vermits ze via sociale media hun eigen kanalen hebben geopend en daar enorm veel geld aan spenderen.
De angst in Vlaanderen om zogenaamd in de kaart van X-rechts te spelen, leidt er toe dat men veeleer vrij spel laat aan het Vlaams Belang. Dus men reageert veel te weinig om het Vlaams Belang zogenaamd niet in haar geliefkoosde slachtoffer-rol te duwen. Het gevolg is wel dat het Vlaams Belang salonfähig is als nooit tevoren. Het Belang is geen politieke partij als een andere. Ze respecteert met haar racistisch en demagogisch programma de democratische instellingen niet. Het is dus niet omdat een dergelijke partij een aanhang zou hebben van 25% dat het ondemocratisch zou zijn om deze partij aan de zijlijn te houden.
Kijken we even naar Wallonië? Naïef zijn we niet om te denken dat de Waalse inwoner immuun zou zijn voor vreemdelingenhaat, maar toch geraakt X-rechts daar nog niet aan de bak. Tenzij het op sociale media hyper actieve Chez Nous ook daar de wind in de zeilen krijgt.
Daarover willen we het in dit debat onder meer hebben.
Hiervoor nodigen we boeiende gasten uit, met Béatrice Delvaux, Dirk Verhofstadt en Anton Jäger.
Beatrice Delvaux hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld. Ze is Hoofdeditorialist van Le Soir. Gezien haar kennis van Vlaanderen en uiteraard van Wallonië, is zij een belangrijke gesprekspartner in het debat.
Dirk Verhofstadt is politiek filosoof, publicist en broer van. Vorig jaar verscheen zijn boek Dagboek 1933. Het gevaar van extreemrechts waarin hij parallellen trekt tussen 1933 en hedendaags extreemrechts.
Tot slot Anton Jäger die als jong historicus en publicist de ideeëngeschiedenis behandelt, meer bepaald de verhouding tussen kapitalisme en democratie.
Aan Ng Sauw Tjhoi vragen we om te modereren. Tjhoi is oud-VRT journalist, werkte bij Bevrijdingsfilms, Koninklijk Commissariaat vh Migrantenbeleid en heeft een populaire podcast “Alles wordt beter”.
Dit tweetalig gesprek heeft plaats in een bijzondere omgeving. Het Atelier Marcel Hastir, Handelsstraat 51 te Brussel. Hastir was een Brussels schilder én verzetsman. In zijn atelier kwamen heel wat jonge verzetsmensen samen. O.a. de broers Alexandre en Youra Livchitz en Jean Franklemon, die verzetsdaden pleegden en die het stoutmoedige plan smeedden om een deportatietrein naar Auschwitz tot stoppen te dwingen. Youra Livchitz, Jean Franklemon en hun vriend Robert Maistriau voerden dit plan met succes uit in de nacht van 19 april 1943, te Boortmeerbeek.