Ga naar de inhoud

Sinds oktober komt de genocide in Oost-Congo af en toe weer in het nieuws, maar er is veel te weinig aandacht in het Westen in het algemeen, en in België in het bijzonder, voor het grootschalige geweld en de vreselijke humanitaire ramp die de burgerbevolking treffen.

Dit is het meest bloedige conflict sinds de Tweede Wereldoorlog: in de afgelopen 3 decennia zijn naar schatting al meer dan 5 miljoen mensen omgekomen. In Oost-Congo zijn meer dan honderd rebellengroepen actief, die ook seksueel geweld als oorlogswapen tegen de bevolking gebruiken. Honderdduizenden burgers zijn op de vlucht.

Waar liggen de (historische) wortels van deze genocide? In welke mate zijn grondstoffen een drijvende kracht? Wat is de rol van Rwanda? En wat is de verantwoordelijkheid van België en het Westen?

We zoeken antwoorden op deze vragen in gesprek met Séphora Wondo van Broederlijk Delen en Elien Spillebeen van MO*Magazine, gemodereerd door Reine Mbote.

Moussa Don Pandzou opent de avond en spoken word artieste Ornella Ngomba aka Muabana brengt haar geëngageerde poëzie.

We besteden ook aandacht aan mensen en bewegingen in Congo en daarbuiten die zich al jaren inzetten voor vrede en democratie. Mensen zoals Ben Kamuntu, een Brusselse slam poet afkomstig uit Goma, die de avond zal afsluiten.

De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout – 20:00 (deuren open 19:15) – tickets: 5 euro