Ga naar de inhoud

Zag je de rode driehoek in het logo van Het Groot Verzet?

Waar komt die vandaan?

Het is een symbool met een dubbele historische betekenis. Eind negentiende eeuw stond de rode driehoek voor de sociale strijd voor de 8-urenwerkdag, en bij uitbreiding voor arbeidsrechten en sociale rechten. Eind jaren dertig en tijdens de Tweede Wereldoorlog verplichtten de nazi’s de politieke gevangenen, verzetsstrijders, vakbondsmilitanten en communisten een rode driehoek te dragen. Een verbindend symbool voor sociale vooruitgang werd in handen van de fascisten een veroordelend stigma. In veel gevallen een doodvonnis.

Na de oorlog werd het een symbool van antifascisme. Enerzijds omdat wat gebeurd is nooit mag vergeten worden, anderzijds omdat de strijd tegen fascisme, racisme en uitsluiting nog niet gestreden is. De rode driehoek figureert daarom ook in het logo van de 8 mei-coalitie, die ijvert om van 8 mei opnieuw een wettelijke feestdag te maken om samen de overwinning op het nazisme te vieren.

De rode driehoek vat de inzet voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid samen met het verzet tegen afbraak van democratische rechten, tegen uitsluiting en haat, samen in één krachtig teken.

Niet alle gevangenen in de concentratiekampen kregen een rode driehoek opgespeld. Zo was er uiteraard de gele ster voor de joden. En er waren de roze driehoek (LGBTQIA+-gevangenen), de blauwe driehoek (migranten), de bruine driehoek (zigeuners), de paarse driehoek (jehova’s getuigen).

Om alle slachtoffers van het fascisme te herdenken en eer te betonen aan wie zich toen en nu verzet tegen haat en ongelijkheid willen we in het komende jaar heel veel menselijke driehoeken vormen.

De eerste driehoek zag het licht op 28 februari 2023 op de Groenplaats in Antwerpen. Vorm samen in vele andere gemeenten een menselijke driehoek. We houden een teller bij tot 28 februari 2024. Maak foto’s en filmpjes van jouw driehoek en stuur ze naar: info@hetgrootverzet.org!
Wij publiceren ze op deze site.

Dit jaar wordt een eerste jaar van verzet, een jaar van actieve hoop!